Новини

Євро-додаток відкриває двері
Євро-додаток відкриває двері
26 квітня 2012
Випускників вітчизняних вишів чекає приємний сюрприз — МОНмолодьспорту ввело додаток до диплома міжнародного зразка (DIPLOMA SUPPLEMENT). Отримати його просто: досить звернутися із заявою на свою кафедру.

Переваги додатка очевидні: його використання не тільки сприяє мобільності випускників на ринку праці, а й значно підвищує шанси дипломованих спеціалістів працевлаштуватися у провідних українських компаніях і в усіх країнах ЄС. Докладніше про інноваційний документ «ОУ» розповів директор Науково-дослідного інституту прикладних інформаційних технологій Юрій Єсаулов.

ДЛЯ ВСІХ БАЖАЮЧИХ



— Юрію В’ячеславовичу, якою була історія створення євро-додатка?

— Додаток до диплома міжнародного — зразка був упроваджений у вітчизняній системі вищої освіти на виконання зобов’язань України як країни-учасниці Болонського процесу. Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки від 16 жовтня 2009 року № 943 з 2009/2010 навчального року у ЗВО упроваджені Європейська кредитно-трансферна система (ЄКТС) (або кредитно-модульна система, як ще її називають) та її ключові документи, зокрема «Додаток до диплома європейського зразка»).

Сам проект документа додатка був розроблений керівництвом Департаменту вищої освіти міністерства освіти та фахівцями НДІ ПІТ у тісній співпраці зі спеціалістами провідних вітчизняних вишів. І вже 21 травня 2010 року міністр Дмитро Табачник презентував журналістам перший український додаток до диплома міжнародного зразка. Того самого року він вручив їх випускникам ЗВО.

— На якій стадії нині введення додатка?

— Згідно з наказом МОН № 365 від 29.04.2010 року в Україні впроваджено Додаток до диплома міжнародного зразка. Порядок замовлення, видачі та обліку додатка розроблений відповідно до Закону «Про вищу освіту», постанов Кабінету Міністрів від 12.11.97 № 1260 «Про документи про освіту та вчені звання», від 02.03.2010 № 265 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів від 12 листопада 1997 р. № 1260», від 05.07.2004 № 841 «Про створення та впровадження державної інформаційно-виробничої системи в галузі освіти», від 08.11.2007 № 1304 «Про затвердження Порядку функціонування державної інформаційно-виробничої системи в галузі освіти».

Детальний опис процедури замовлення цих документів розміщено на сайті osvita.net. Поки що для того, щоб отримати додаток до диплома міжнародного зразка випускник вишу повинен звернутися із заявою на свою кафедру, потім замовлення і виготовлення додатка відбувається за визначеною процедурою.

— Якими будуть обсяги друку додатка і випускники яких ЗВО його отримають?

— Технологічно НДІ ПІТ готовий забезпечити додатками всіх бажаючих, які навчалися за кредитно-модульною (Болонською) системою. Велике значення тут має активна інформаційно-роз’яснювальна робота на кафедрах і факультетах вишів.

«ПЕРЕПУСТКА» ДО ЄС



- Які дані про власника міститиме додаток, які тут новації? Як він вплине на мобільність випускника зокрема, на працевлаштування за кордоном?

- DIPLOMA SUPPLEMENT дає можливість кількісної і якісної об’єктивної оцінки кваліфікації (ступеня) освіти, здобутої випускником. Він містить розширену інформацію про кваліфікацію та навчальні досягнення молодого спеціаліста, необхідну для забезпечення міжнародного визнання диплома про вищу освіту.

Використання додатка сприяє мобільності випускників на ринку праці, підвищує шанси дипломованих спеціалістів працевлаштуватись у провідних українських компаніях і країнах ЄС.
Додаток є одним із ключових документів «Europass» — узгодженої системи функціонування служби пошуку роботи і місця навчання в європейських країнах, а також єдиного формату супроводжуючих цей процес документів.

За допомогою інструментів «Europass» на міжнародному рівні забезпечується прозорість і одноманітність у всьому, що стосується дипломів, сертифікатів і атестатів. А отримані в інших країнах навички та кваліфікації стають зрозумілими для роботодавця в будь-якій європейській країні.

— Який захист від підробок має додаток?

— Інформацію, що містить додаток в електронному вигляді, занесено до Державної бази документів про освіту і надійно захищено. А бланк, на якому цю інформацію нанесено, має спеціальний захист та є бланком суворої звітності. Нині фахівці НДІ ПІТ працюють над упровадженням можливості перевірки відповідності цього документа через сайт osvita.net

— Хто фінансує випуск додатків і скільки він коштуватиме?

— Отримання додатка до диплома про вишу освіту міжнародного зразка — добровільне; його виготовлення не фінансується з державного бюджету, а здійснюється за рахунок особи, що його замовила. Вартість заходів зі збору, опрацювання та захисту інформації, що містить додаток, а також виготовлення самого документа становить трохи більше 100 гривень. Вочевидь, це невелика сума за справжню перепустку для працевлаштування на престижну й високооплачувану роботу в Україні чи за кордоном, для побудови чудової професійної кар’єри.



Написати нам