Новини

У МОН представили візію реформи щодо сучасної професійної освіти
У МОН представили візію реформи щодо сучасної професійної освіти
24 травня 2018
Випускники, що відповідають запитам ринку праці, модернізоване освітнє середовище, багатоканальне фінансування та управління на місцях – такими є основні цілі реформування професійно-технічної освіти в Україні. Наразі вони прописані у проекті концептуальних засад «Сучасна професійна освіта», який 22 травня 2018 року, схвалила колегія МОН. Документ стане основою концепції професійно-технічної освіти.

«Якісна професійна освіта можлива за умови, коли є сучасне обладнання, інноваційний педагог та кваліфікований майстер. Тривалий час інвестиції у профтехосвіту були обмеженими, що й призвело до зниження престижу цього напряму серед українців. Однак вже сьогодні ми маємо ствердити думку, що здобуття професійно-технічної освіти – не форма соціального захисту, а реальна економічна інвестиція в особистість», – зазначив заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей.

Професійна освіта також потребує популяризації серед вступників, адже в Україні зараз лише близько 14% випускників шкіл здобувають професійну освіту, а решта орієнтується на отримання вищої. До прикладу, в середньому в Європі 40% випускників закладів середньої освіти отримують професійну освіту, а в Чехії, Хорватії, Австрії та Фінляндії цей відсоток сягає 70% та більше.

Для створення нового іміджу профосвіти, а також підвищення кваліфікації робітників у  кожному регіоні планують відкрити Багатофункціональні центри професійної досконалості. Зокрема, на їх базі навчатимуть високотехнологічним професіям, надаватимуть фахову передвищу освіту. Майбутні центри мають стати платформою для співпраці закладів ПТО, місцевих органів влади та роботодавців.

Концепція також передбачає багатоканальне фінансування закладів профосвіти – з державного та місцевого бюджетів, коштом фізичних та юридичних осіб. Окремо приписана можливість використання грантів чи благодійної допомоги.

«Професійна освіта має фінансуватися з обласного бюджету, оскільки на місцях краще розуміють і знають, яких кадрів не вистачає регіону. Усе це передбачено реформою децентралізації. Але серед інших джерел фінансування ми пропонуємо підтримку з держбюджету для професій загальнодержавного значення. Нині таких маємо 25, але у вересні плануємо розширити цей список. Також можна розглядати ресурси інших міністерств та відомств, які є замовниками певних професійних послуг», – зазначив Павло Хобзей.

Для того, щоб професійна освіта відповідала запитам ринку праці, впроваджується компонент соціального партнерства. Його ключовим учасником є роботодавець, який формує професійні стандарти та допомагає у реалізації дуальної освіти. Крім того, в межах соціального партнерства визнаватиметься неформальна та інформальна освіта.

Підвищити якість освіти планується завдяки модернізації освітнього середовища, залучення до навчання працівників з виробництв та сфери послуг, стимулювання професійного розвитку педагогів закладу. Також створюватимуть необхідні навчальні умови для людей з особливими освітніми потребами.
Написати нам