Новини

Щодо розроблення рекомендацій з реорганізації училищ, — МОН
Щодо розроблення рекомендацій з реорганізації училищ, — МОН
26 січня 2021
Міністерство освіти затвердить методичні рекомендації для місцевих органів влади, що допоможуть оцінити стан мережі закладів професійної освіти та спрямувати ресурси на перспективні заклади.

Про це повідомив заступник міністра освіти Ігор Гарбарук.

За його словами, наразі в Україні працюють понад 700 закладів професійно-технічної освіти, на утримання деяких з них витрачаються значні кошти.

«Наразі в Україні працюють 732 заклади професійно-технічної освіти, і серед них, на жаль, є малокомплектні. Це передусім пов’язано з несприятливою демографічною ситуацією, яка спостерігається останніми роками. У результаті витрачаються значні кошти на утримання таких закладів. Рекомендації МОН допоможуть місцевій владі сконцентрувати ресурси на пріоритетних напрямах, збільшити інвестиції в матеріально-технічну базу профтехів, які цього потребують», – зазначив заступник міністра освіти.

Серед критеріїв, які місцева влада має враховувати під час роботи з мережею, – демографія регіону, економічний та соціальний розвиток, наявна освітня мережа тощо.

У Міносвіти зазначають, що оцінивши зазначені показники, місцеві управлінці зможуть ухвалювати рішення про реорганізацію профтехів, їх створення або об’єднання.

«Успішність мережі закладів профосвіти залежить від зацікавленості та активних дій управлінців. Наразі вони не мають конкретних інструментів, які б допомогли їм правильно здійснювати цей процес, тому часто орієнтуються на власну інтуїцію. Так не має бути. Тому ми напрацюємо оптимальні критерії, які стануть об’єктивним орієнтиром для них в ухваленні рішень», – додав Ігор Гарбарук.

До роботи над документом залучені представники місцевих органів управління освітою, організацій роботодавців, а також естонські освітні експерти.
Написати нам