Новини

Щодо прийому документів від вступників на підставі свідоцтва про народження, – МОН
Щодо прийому документів від вступників на підставі свідоцтва про народження, – МОН
10 липня 2018
Дозвіл для прийому документів на молодшого спеціаліста на базі 9-ти класів за свідоцтвом про народження можуть надавати самі керівники коледжів чи технікумів. Відповідний лист було надіслано в усі заклади вищої освіти та ДП «Інфоресурс» сьогодні, 9 липня 2018 року.

Такий дозвіл надається через те, що в Міністерство надходить велика кількість запитів від вступників, які вчасно не отримали паспорт громадянина України (у вигляді книжечки або ID-картки). Весь минулий тиждень МОН самостійно розглядало такі заяви та надавало дозволи вишам на прийом документів. Наразі їх опрацьовано близько 400.

Але щоб покращити оперативність прийняття рішень, адже прийом документів на молодшого спеціаліста на базі 9-ти класів завершується 14 липня, МОН дозволило надавати відповідні дозволи керівникам коледжів, технікумів та прирівняних до них закладів.

Водночас у листі підкреслюється, що на час зарахування вступник обов’язково має подати документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України. Відповідно до закону одним з таких документів є паспорт громадянина України (зокрема, у вигляді ID-картки). При цьому свідоцтво про народження не належить до переліку документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

Також у листі МОН звертає увагу на рішення Верховного Суду від 26.03.2018 року № 806/3265/17 (№ ПЗ/9901/2/18) у зразковій справі про оформлення паспорта громадянина України. У ньому, зокрема, йдеться: «Альтернативи формі паспорта громадянина України (ID-картки з безконтактним електронним носієм інформації) ні Закон «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», ні урядові нормативно-правові акти, прийняті на його виконання, не передбачають, як і винятків із загального для всіх громадян України обов’язку отримати цей документ у встановленому порядку і встановленій формі – ID-картки з безконтактним електронним носієм інформації».
Написати нам