Новини

Про конкурентоспроможність української освіти, — Дмитро Табачник
Про конкурентоспроможність української освіти, — Дмитро Табачник
1 листопада 2013
Напередодні відбулися загальні збори Національної академії педагогічних наук України, головною темою яких стала «Концептуальні засади Національної стандартної класифікації освіти».

Учасниками зборів були Міністр освіти і науки Дмитро Табачник, Перший заступник Міністра Євген Суліма, президент Національної академії педагогічних наук Василь Кремень, дійсні члени та члени-кореспонденти НАПНУ та інші представники влади.

На зборах Національної академії педагогічних наук України піднімалися питання про політичні аспекти та підручники, а саме їх якість.

Також, Міністр освіти і науки Дмитро Табачник повідомив, що конкурентоспроможність освіти в Україні зростає.

«За даними Всесвітнього економічного форуму, який визначає конкурентоспроможність, саме освіта тягне всі показники сталого розвитку України значною мірою вперед, випереджаючи і соціальні питання, і охорону здоров’я та ін. Загалом із півтори сотні країн наша загальна система освіти на 45 місці, а три роки тому була на 57-56; дошкільна і початкова освіта посіла 31 місце, а попереднє було 49», — зазначає Міністр.

Не жаліючи гарних слів, Дмитро Табачник повідомив: «Хотів би закликати у першу чергу наукову гордість педагогічної освіти і науки – дійсних членів і членів-кореспондентів Національної академії педагогічних наук – давайте говорити, що в нас гарна конкурентоспроможна освіта».

Зазначимо, що на засіданні було сказано і про впровадження Концепції профільної освіти з 2018 року, а саме про те, що у майбутній роботі МОН плануються зміни до «Положення про експериментальний загальноосвітній навчальний заклад» та «Положення про загальноосвітній навчальний заклад».

«Треба порушити традицію, яка дратує населення України, коли до гімназії беруть тільки за конкурсом. Готуються зміни до Положення про загальноосвітній навчальний заклад – це постанова Кабміну, і друга постанова ще 1995 року про гімназію та ліцей – що дітей в зоні мікрорайону пішохідної доступності зобов’язані брати всі ліцеї та гімназії, а на решту місць вони можуть проводити співбесіди і конкурси», — зазначив Міністр освіти і науки Дмитро Табачник.

Також, на засідання відбулося досить значуща подія, а саме підписання Програми спільної діяльності МОН та НАПН на 2014–2016 роки.

Відповідно до цього, Дмитро Табачник зазначив: «Надзвичайно важливим для Міністерства освіти і науки України та Національної академії педагогічних наук України у спільній програмі є наполеглива, повсякденна та цілеспрямована робота з реалізації Національної стратегії розвитку освіти до 2021 року, яку затвердив Президент України».



За матеріалами: Урядовий портал
Написати нам