Новини

Нові стандарти вищої освіти, — МОН
Нові стандарти вищої освіти, — МОН
17 січня 2017
Упродовж цього року Міністерство освіти планує затвердити якісно нові стандарти вищої освіти. Зокрема, планується затвердити 120 нових стандартів вищої освіти для бакалаврів, 80 для магістрів і 50 для докторів філософії. Про це повідомив директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров.

За його словами, зараз кількість розроблених стандартів становить 86 для бакалаврів і 15 для магістрів. 40 «бакалаврських» вже пройшли громадське обговорення, доопрацьовані та схвалені сектором вищої освіти науково-методичної ради МОН.

«Після низки експертиз та погоджень плануємо вийти на затвердження перших стандартів в лютому-березні цього року, після чого цей процес має набрати стабільного темпу. Сподіваємося, що більшість стандартів рівня «бакалавр» буде затверджена вже до кінця цього навчального року», – зазначив Шаров.

Директор департаменту вищої освіти наголосив, що МОН відмовилось від старої парадигми, коли проекти готували робочі групи, створені в базових ЗВО, а розглядали їх науково-методичні комісії.

«Тепер проекти розробляють самі комісії та підкомісії, в яких від одного вишу може бути лише один представник. Сьогодні діє 15 комісій та понад 120 підкомісій, в яких працює близько 1050 осіб. Для порівняння: у затверджених 2011 року комісіях працювало 5 тисяч осіб, ще стільки ж було в робочих групах, але за роки незалежності в Україні було створено лише половину стандартів, причому в деяких галузях не було зроблено нічого», – наголосив Шаров.

Він зазначив, що затвердження стандартів стане кроком до виконання одразу кількох завдань вищої освіти, передбачених в Програмі діяльності уряду. Зокрема, однією з цілей є реальна академічна автономія ЗВО, яка, серед іншого, надає вишам можливість самим розроблювати освітні та освітньо-наукові програми. І саме стандарти вищої освіти стануть для університетів орієнтиром того, що конкретно вимагає держава від їхньої діяльності.

Після затвердження 2017-го більшості стандартів надалі планується повністю завершити роботу над ними, а в 2020-2025 рр. передбачено перегляд їхнього концепту аж до повного скасування чи надання статусу рекомендаційних. Паралельно триватиме робота над створенням національної системи кваліфікацій, галузевих рамок кваліфікацій та професійних стандартів.
Написати нам